Autogene training

Autogene training heeft een groot positief effect tegen de zogenaamde psychosomatische kwalen. Hiermee bedoelen we op de kwalen, die voortkomen uit een disharmonie tussen lichaam en geest, zodanig dat de overbelaste geest zijn spanningen op het lichaam afwentelt, waardoor ziekteverschijnselen verergeren, zoals migraine, rugklachten e.d.

De letterlijke vertaling van autogene training is oefening in iets dat wat vanzelf ontstaat.
Autos is Grieks voor het woord “zelf” en geno betekent ontstaan.
Een gedachte vloeit als vanzelf over in de daarin opgesloten handeling. De daad die in een gedachte ligt opgesloten, die vloeit er als vanzelf uit voort.
In de praktijk komt dat erop neer dat wij eigenlijk onszelf enkel een voorstelling van een handelswijze behoeven in te denken en de handeling volgt als vanzelf, oftewel autogeen.
Het toepassen van dit principe is de autogene training.

Autogene training bestaat uit verschillende aspecten die elkaar positief ondersteunen:

  • Jacobsen: m.b.v. aan- en ontspanningsoefeningen breng je het lichaam en geest tot ontspanning;
  • veel cliënten zijn gebaat bij oefeningen die inzicht geven in de relatie tussen de klacht en de ademhaling;

M.b.v. de ademhaling in verlaging gaan:
Wanneer  je voldoende ontspannen bent en je adem onder controle hebt, dan neemt het aantal hoge hersengolven af, hetgeen innerlijke rust veroorzaakt. Lukt ons dat, dan is onze geest ontvankelijk voor datgene, wat wij willen bereiken en worden wij niet meer gestoord door de beslommeringen van alledag.
Bij het bereiken van de verlagingtoestand wordt een toestand bereikt waarbij speciale aandacht is voor de hersenen. Er wordt een harmonische staat bereikt, de lage hersengolven nemen toe. Na enige training kun je met behulp van deze harmonische staat je fantasie de vrije loop laten over zaken die je nogal interesseren. Dit kan tot zeer waardevolle creaties leiden.